10/30/11

Mig og mine smykker gennem tykt og tyndt.

Skrev denne "artikkel" for nogen tid siden og synes den passer godt ind her.
 30/7-2011
"Ja som de fleste nok ved efterhånden laver jeg mange smykker (DOH).

Men jeg synes lige jeg ville fortælle lidt om hvordan og hvorledes, og for nogle er der måske en overraskelse, eller to i vente hvis man gider læse denne note igennem.

Jeg har selvfølgelig lavet perle armbånd og halskæder som lille i hama perler (dem til plader), andre plastik og glasperler, som barn og teenager. Men ejer intet af det mere, dog hænger der vist et par armbånd på min mormors lampe og min mor har stadig et par seedbead øreringe jeg engang lavede hos DUI i vejgård.
Men det rigtige eventyr startede da jeg skulle til Live rollespil, men min kæreste (nu mand), hans bror og brorens kone. Hun lavede ringbrynjer til alle fyrene på holdet hele 3 stk. og de 2 af dem var til et par herrer som var rimeligt godt i stand.
Blev fascineret af måden ringene i hendes hænder blev til en plade af "stof/brynje" hendes fingre var TOTALT ødelagte af arbejdet med de meget grove ringe, men det så fantastisk afslappende og flot ud, ringene var i 2mm hegnstråd/hønsetråd, og blev savet med vinkel sliber ude hos mine svigerforældre. Ville gerne hjælpe hende for det var et MEGET stort arbejde med en til sidst rimelig stram deadline, hvor hun lavede ringe hver gang vi sås, til forberedelses kom sammen, hyggeaftner osv. Men jeg fattede det bare ikke, så sad "bare" og åbnede ringene for hende sådan at hun idet mindste sparede fingrene for det arbejde, og jeg nød det. Totalt afslappende med et formål.
Min sparsomme hjælp til forberedelserne bestod i at betale for stoffet til min adels andstandsdame kjole, og sy en taske med et perle broderi af fleur de lis (fransk lilje), samt at ordne et drikkehorn.
Men jeg betalte vist resten hjem under selve spillet, skrællede bl.a. kartofler til 15 meget sultne spillere med mine negle, (var ikke andet) var kokkepige, tjener osv. på en gang, endte med at få min private prügel knarpe/slave til sidst og 2 soldater stillet til rådighed. Det til var jeg en tyvagtig tjener, som stjal store summer fra adlens lommer.
Var en fantastisk oplevelse jeg håber på at gentage igen om et år eller måske 2, denne gang vil jeg dog lære selv at sy kostumerne.

Men efter det begyndte hun at lave vikingekæder og var sød nok til at lære mig det, samt hvor jeg fandt vejledninger og hvor jeg købte gode materialer og tænger.
I starten var det en stikkepind, wire fra panduro, og 2 bent nose tænger fra bilka (som stadig lever i fuld vigør), og en skævbider tang. Senere blev tangen skiftet ud med en sav og klinger fra smykkebixen.dk hvilket var med til at gøre hobbyen endnu mere fængende. jeg blev gravid og sygemeldt med bækkenløsning, og sad og spillede world of warcraft raids med ringene og tængerne liggende ved siden af, sådan at pauser, venten og "wipes" ikke blev helt spildte det blev der flere halskæder ud af, jeg begyndet at få solgt en ting eller to af og til, til REN materiale pris, fx. 80 kr for en halskæde i chainmaile hvilket er ALT ALT ALT for lidt da der ikke var taget højde for tiden i smykket, den burde som absolut minimum koste 350+++. Men det fandt jeg først ud af senere, men har ikke haft noget reelt salg siden, har byttet lidt, og givet en del som gaver.l
Så et stykke tid efter at  min dejlige datter blev født fandt jeg i en af hendes middagslure, under en søgning på chainmaile, et forum som nu er en fast del af min hverdag.  smykkeforum.dk (dengang line-design.dk)
De havde konkurencer, andre smykke tosser og perle narkomaner. og så så jeg en bruge perler i chainmaile, så endte med at gå på qxl.dk for at finde nogle materialer, og købte mig en god startpakke, med æsker, perler, perlestave osv. et par ekstra stykker værktøj, wire wireklemmer ørekroge osv.

Gav mig selv et løfte om ikke at arbejde i noget mindre "ædelt" end glas. Plastik, akryl, resin NEJ TAK, ikke mig. og det har jeg holdt, på nær en enkelt gang, hvor det var det eneste jeg havde til at passe til en konkurence om at lavet et "jordbær med fløde" konkurrence smykke.
Kort derefter fandt jeg smykkeforumforalle.dk, senere kom starvingjewelryartists.com (edit. nu http://sja-too.proboards.com) , og jewelryleasons.com
På begge forums har jeg siden jeg er startet, deltaget i hvert eneste bytte perler, og de fleste konkurencer, og et par gange være tæt på at vinde præmier. I en længere periode stod jeg endda for det.
I slutningen af 2010 fik jeg så den ondeste sygdom (ikke fysiske) jeg kan tænke mig, for man føler sig ikke syg, man ser ikke syg ud. Der er "intet" der gør at du er syg, men ALT er håbløst og umuligt, konstant ked og trist, ingen selvtillid eller noget som helst.

Depresion er ikke noget man "bare" skal tage sig sammen, det er en sygdom, med kemiske ubalancer i hjernen, man bliver rask over tid. Men det tager laang tid.
Jeg fik nogle mål i samråd med læge osv. at jeg skulle bruge min. 2 x 2 timer om ugen KUN på mig selv og min hobby, også selvom jeg ikke havde lyst, jeg skulle blive ved med at stå for at sende addresser til bytte folkene, det var en overkommelig opgave der kunne give selvtillid over "jeg gjorde det"
Men under den sygdom blev smykkerne et fast greb om at kæmpe mig op igen, har fandme (undskyld sproget) været igennem så meget at det ikke måtte få mig ned med nakken. Havde min dejlige mand, der hjalp mig når det var for hårdt, et par vidunderlige forældre jeg kunne tale med uden at være bekymret over at blive bedømt, ingen hakken over at jeg gik sygemeldt "uden fysisk grund" og i løbet af 8-9 måneder ændrede tingene sig meget, for det første fandt jeg ud af jeg var "langvarigt stresset", og skulle lære at det kommer man heller ikke lige sådan af med... Men nu var der en årsag, skulle raskmeldes og på arbejde, men 2 dage før jeg skulle starte blev jeg fyret pga. salg af en stor del af virksomheden, og manglende arbejde. Absolut fair, og siger stadig det er den bedste arbejdsplads man kunne ønske sig. Men ny stressfaktor et job, og gerne NU. Men stadig intet held, men det kommer nok, har nye mål hvis det trækker ud bl.a. en lille HR uddannelse, og nogle opkvalificerings kurser. Der er noget, og der er mål.

Jeg laver stadig smykker, pt. mest i wirewrap stilen stærkt inspireret af en dygtig designer Camilla Vejen Eriksen aka. Danagonia
Hun kan lave elver agtige smykker og har smittet mig med hendes pasion for Kobber, som er et ædelt metal på nogle måder mere ædelt end guld og sølv da det er renere, om end ikke så sjældent. Det siges at have gavnlige effekter for folk med gigt, hvilket min mor bl.a. har bekræftet, og jeg selv har mærket hvordan ens fingre kan begynde at snurre af varme, som hvis man kommer ind med forfrosne fingre om vinteren, og mærker varmen strømme ud i fingrene igen. Dejligt.

Om smykker gennerelt, og hobbyen.
Hobbyen er en genial teapi form, uanset om man er stresset, deprimeret eller bare trænger til at slappe af. I den tid man arbejder (gælder langt de fleste hobbies), forsvinder alle ens problemer, i alt fald for en stund. Man tænker bukke dreje samle, vikle, farver, sammensætning osv. Det er sundt med en kreativ hobby, og efter min mening ISÆR når man har noget at vise frem bagefter. At spille computer er hyggeligt, men når man slukker har man intet opnået. Det har man med en færdig ting, den er der, du kan røre, se og beundre dit arbejde, eller tænke sikke noget makværk, det skal laves om. Men føler man man ikke kan noget, så tag dine færdige hobby projekter frem, og se du kan faktisk noget, og fra du startede til dit sidste emne, er du sandsynligvis blevet bedre. Det giver selvtillid.

Hvorfor smykker, der er en fascinerende disciplin i at lave det "perfekt" nok, vikingekæder skal være savede ringe samlet en efter en, i det rigtige mønster, med den rigtige størrelse ringe, og i samme farve. øreringe skal viklingerne være tætte og ensartede, uden stumper der stikker ud.
Det skal være "unikt" Der er ikke meget stolthed over at lime 100 blomster på 50 par øreringe, smykkerne er flotte, men det er noget alle kan lave, derfor forsøger jeg at lave unikke ting, og er de ikke unikke, så er det fordi jeg har taget en "dovne" dag. ;-)

Tak for du gad læse min lille hygge artikel, den er kun for sjov, og fordi jeg lyster at dele."Tid til at komme igang igen...

Ja, tid til at komme igang igen, efter længere tids pause....

Dog må jeg indrømme at jeg er gået lidt fra smykkerne for tiden, elsker at lave noget der også er praktisk, så derfor tadaa... Har strikket, hæklet og lært mig flere teknikker fra bunden af.


Men hvorfor og hvordan?
Trængte til at komme igang med noget nyt, har en ide med at udfordre mig selv til at lære mig selv noget nyt når jeg ikke er helt på toppen, så startede med at tage med mor til garnudsalg i Aalborg, hvor jeg fandt noget super lækkert garn til lille pigen, og mig selv.
Det er så bla. blevet til et halstørklæde, en hue, et par opbevarings skåle, muffedisser(pulsvarmere/håndledsvarmere), mm. Samt 2 igangværende projekter, en hue m. muslinge mønster, samt et kæmpe halstørklæde i samme muslingemønster i lækker mohair uld. mmmm. glæder mig helt til det skal bruges.

I alt har jeg været igang med at strikke og hækle i snart 2 måneder, og har også lavet mere end der er vist her.
Da jeg startede kunne jeg "kun" huske hvordan man "strikkede" ret, opslag vrang mm. kunne jeg ikke huske.
Først blev det så til et par pulsvarmere, med hjælp fra strikkeskole videoer fra garnstudio.dk
Der efter kom hæklingen, anede ikke hvordan jeg skulle holde på en nål, men billigt bambus garn i netto og en hæklenål i skabet, en tur på biblioteket efter et par bøger, og igen gode videoer fra nettet, så blev den lyserøde skål til på en dag.
Siden er det gået lidt amok, men jeg hygger mig med "at forberede" mig til vinteren. Kan godt li "at forberede mig" føles godt.

Ellers skal jeg igang med noget til datteren, enten et tæppe eller en hue, eller være praktisk og lave mig selv et par vanter da jeg på mystisk vis kun har 1 af hver slags vante tilbage.

Så er lillepigen også forberedt til vinterens komme.

Super skøn hæklet hue, stadig med nålen og markeringstråden i.
Første hæklede projekt.
Muffedisse med grand turismo i baggrunden
Strikke muffedisse med tommelhul, bor nu hos min mormor.